Chilli v medzinárodnej kuchyni: 5 svetových receptov s ostrým nádychom

Chilli papričky sú globálna ingrediencia, ktorá dodáva jedlám silu, charakter a nezameniteľný šmrnc. Od Latinskej Ameriky po Áziu, od pouličného jedla po tradičné omáčky – chilli má pevné miesto vo svetovej gastronómii.

V tomto článku ti prinášame päť osvedčených receptov z rôznych kútov sveta, ktoré si môžeš ľahko pripraviť doma.


1. Mexické tacos s pálivým jalapeño guacamole

Pôvod: Mexiko
Chilli: Jalapeño

Guacamole je ikonická avokádová nátierka, no ak pridáš nasekané jalapeño a kvapku limetky, získa úplne nový rozmer. Podávaj s tacos plnenými hovädzím, grilovanou zeleninou alebo s grilovanými krevetami.

Tip: Jalapeño patrí medzi miernejšie chilli, ideálne na začiatok.


2. Thajské kari s kokosovým mliekom a červeným chilli

Pôvod: Thajsko
Chilli: Bird’s Eye chilli (pálivejšie)

Thajské kari je pálivé, voňavé a plné exotických korenín. Základom je červená kari pasta, kokosové mlieko, rybia omáčka a samozrejme – pálivé čili. Kombinuj s kuracím mäsom, tofu alebo krevetami.

Tip: Chilli môžeš zjemniť pridaním viac kokosového mlieka.


3. Indické vindaloo s Habanero

Pôvod: India (Goa)
Chilli: Habanero alebo Kashmiri chilli

Vindaloo je jedlo s portugalskými koreňmi, ktoré sa v Indii premenilo na jedno z najpálivejších karí jedál. Používajú sa silné chilli, cesnak, zázvor, ocot a koreniny. Odporúčame Habanero pre skutočných nadšencov pálivého.

Tip: Najlepšie chutí s dusenou ryžou alebo indickým chlebom naan.


4. Maďarský perkelt s Cayenne papričkami

Pôvod: Maďarsko
Chilli: Cayenne

Perkelt je maďarské dusené jedlo z mäsa, cibule a mletej papriky. Pre pikantnejšiu verziu odporúčame pridať Cayenne chilli do základu. Výborne sa hodí ku hovädziemu alebo bravčovému mäsu.

Tip: Podávaj s haluškami alebo varenými zemiakmi.


5. Kórejské kimchi s chilli vločkami

Pôvod: Južná Kórea
Chilli: Gochugaru (kórejské chilli vločky)

Kimchi je fermentovaná kapusta plná života – pálivá, kyslá, slaná a zdravá. Vyrába sa s cesnakom, zázvorom, ryžovou múkou a chilli vločkami. Je to príloha, ale aj základ do polievok a stir-fry jedál.

Tip: Pridaj do kimchi trochu čerstvého chilli pre ešte výraznejšiu chuť.


Záver

Chilli je univerzálny jazyk, ktorému rozumejú kuchyne celého sveta. Či už si fanúšik exotiky alebo európskej klasiky, pálivé chute vieš zaradiť do každého receptu.

Experimentuj, ochutnávaj a objavuj nové úrovne pálivosti. Na chillimarket.sk nájdeš chilli papričky od jemných po extrémne – a k nim aj recepty a tipy na použitie.