Dnes sa opäť vrátime k zdravému jedlu, ba dokonca k zdravému koláču! Samozrejme takéto zdravé dobroty prenechávame našej Lenke. Francúzsky koláč „kiš“ pozostáva zo zdravej špaldovej múky a čerstvej zeleniny, ktorá celý recept formuje. Áno, Áno aj v tomto prípade Lenka neodolala a trocha ho okorenila kajenským chilli od chillimarket.sk. Výsledok je skvelý jarný koláčik, mierne pikantný a pokiaľ vám to nestačí, tak si ho dokoreňte vašou obľúbenou chilli omáčkou.
Čo potrebujeme:
Na cesto:
- 280 g hladkej špaldovej múky
- 140 g masla
- 8 lyžíc studenej vody
- ¼ lyžičky soli
Na plnku:
- 1 ks sladkej smotany
- 1 ks cibule
- 3 ks vajíčok
- Zelenina podľa sezóny, resp. podľa chuti, my sme zvolili:
- ½ červenej, žltej aj zelenej papriky
- 1 ks reďkovky
- 1 ks mrkvy
- Pár lístkov baby špenátu
- 50 g syru
- Soľ
- Sušené celé alebo mleté chilli cayenské
- Olivový olej
Príprava
- Suroviny na cesto zmiešame a cesto dáme na 30 minút do chladničky.
- Potom cesto rozvaľkáme a vložíme do tortovej formy, kde vytvarujeme aj vyššie okraje asi tak cca 1,5 cm a dno popicháme vidličkou.
- Formu s cestou ešte vložíme do chladničky.
- Cibuľu nakrájame na drobno a dáme opiecť na olivovom oleji, neskôr pridáme na drobno nakrájanú zeleninu, všetko podusíme a osolíme. Vajíčka si zmiešame so smotanou, osolíme a pridáme chilli. Do vajíčkovej zmesi pridáme aj nastrúhaný syr.
- Vajíčkovú zmes zmiešame s podusenou zeleninou a vylejeme na cesto.
- Pečieme cca 40 minút na 180°C.
Najchutnejší je kým je teplý, vôňa chilli a zeleniny vás skrátka dostane. Vhodné skombinovať s vašou obľúbenou sladkokyslou chilli omáčkou.