Francúzsky koláč „kiš“

Dnes sa opäť vrátime k zdravému jedlu, ba dokonca k zdravému koláču! Samozrejme takéto zdravé dobroty prenechávame našej Lenke. Francúzsky koláč „kiš“ pozostáva zo zdravej špaldovej múky a čerstvej zeleniny, ktorá celý recept formuje. Áno, Áno aj v tomto prípade Lenka neodolala a trocha ho okorenila kajenským chilli od chillimarket.sk. Výsledok je skvelý jarný koláčik, mierne pikantný a pokiaľ vám to nestačí, tak si ho dokoreňte vašou obľúbenou chilli omáčkou.

Čo potrebujeme:

 

Na cesto:
  • 280 g hladkej špaldovej múky
  • 140 g masla
  • 8 lyžíc studenej vody
  • ¼ lyžičky soli

 

Na plnku:
  • 1 ks sladkej smotany
  • 1 ks cibule
  • 3 ks vajíčok
  • Zelenina podľa sezóny, resp. podľa chuti, my sme zvolili:
  • ½ červenej, žltej aj zelenej papriky
  • 1 ks reďkovky
  • 1 ks mrkvy
  • Pár lístkov baby špenátu
  • 50 g syru
  • Soľ
  • Sušené celé alebo mleté chilli cayenské
  • Olivový olej

 

Príprava

  1. Suroviny na cesto zmiešame a cesto dáme na 30 minút do chladničky.
  2. Potom cesto rozvaľkáme a vložíme do tortovej formy, kde vytvarujeme aj vyššie okraje asi tak cca 1,5 cm a dno popicháme vidličkou.
  3. Formu s cestou ešte vložíme do chladničky.
  4. Cibuľu nakrájame na drobno a dáme opiecť na olivovom oleji, neskôr pridáme na drobno nakrájanú zeleninu, všetko podusíme a osolíme. Vajíčka si zmiešame so smotanou, osolíme a pridáme chilli. Do vajíčkovej zmesi pridáme aj nastrúhaný syr.
  5. Vajíčkovú zmes zmiešame s podusenou zeleninou a vylejeme na cesto.
  6. Pečieme cca 40 minút na 180°C.

 

Najchutnejší je kým je teplý, vôňa chilli a zeleniny vás skrátka dostane. Vhodné skombinovať s vašou obľúbenou sladkokyslou chilli omáčkou.

Kiš-koláč-1024x768