Chilli papričky sú základom kuchýň na celom svete, obľúbené pre svoju ohnivú pálivosť a výraznú chuť...
CHILLIPÉDIA
Ak ste fanúšikmi čokolády a čilli, potom vás čaká lahôdka! Kombinácia bohatej, krémovej sladkosti čo...
9. októbra sa podľa Guinnessovej knihy rekordov stala najhorúcejšou papričkou na svete nová paprička...
Už je to tu. Konečne. Naštartuj grily, kotlíky, záhradné pece, lebo je tu čas záhradných párty. Budú...
Na čo si trúfaš? Si chilli začiatočník a láka Ťa vyskúšať, ako šmakuje jedlo so štipkou kvalitného č...
Niekto nosí so sebou úplne všade mobil, niekto rúž na pery, niekto tabletky od bolesti a niekto svoj...
Počuli ste už o tom, že kvôli zlej úrode papričiek môže nastať nedostatok chilli omáčky Srirach...
Každý to už zažil. Veď len tu trošku nasypem chilli a bude to, netreba mi rukavice... :) ...
Ukazuje sa, že kapsaicín (zložka čili papričiek zodpovedná za samotnú pálivosť a známu štipľavú vôňu) má mnoho pozitívnych dopadov na zdravie a liečivých schopností. Kapsaicín sa už dlhodobo používa v mediciíne ako súčasť mastí, ktoré utlmujú bolesť. Dnes si povieme o 7 dôležitých zistení z klinických štúdií, ktoré sa zaoberali zdravotnými účinkami u tých, čo konzumujú pálivé chilli papričky.
Jalapeño - Jemne pálivá klasika z Mexika a.k.a. najznámejšie chilli na svete
SHU: 2,500 - 8,000
Porovnanie pálivosti voči papričke Jalapeño: :) 1:1
Krajna pôvodu: Mexiko
Typ papričky: Capsicum annum
Mnohí ľudia považujú jalapeño za veľmi pálivú chilli papričku, ale pokiaľ ide o stupnicu Scoville, jalapeño je len mierne až stredne silná. Výhodou je, že papričky jalapeño sú ľahko dostupné v bežných obchodoch v čerstvej alebo zaváranej forme. V našich končinách poznáme papričky Jalapeño ako tie papričky čo nám pristanú na pizze, keď si ju objednáme veľmi pálivú :). Pozor: zavárané jalapeño papričky lúbia páliť dva krát!