Rizoto s hovädzím mäsom a parmezánom

 

Rizoto snáď pozná každý z nás, mne osobne sa toto jedlo spája s domovom. V čase, keď mama nevedela čo už má navariť, bolo práve rizoto voľba číslo 1. My sme ho v tých časoch jedli s kuracím mäsom, a preto ma trocha prekvapil tento recept, kde čas prípravy je ten istý aj pri hovädzom mäse. Tak poďme to teda skúsiť.

 

Potrebujeme:

  • 100 g ryže Arborio
  • 150 g zadného hovädzieho mäsa
  • 60 g syra Gran Padano
  • 100 ml červeného suchého vína
  • 400 g krájaných paradajok (z konzervy)
  • 100 g hlivy ustricovej
  • 1 l nesoleného hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice masla
  • šťava z polovice citróna
  • 2 ks mulato chilli
  • 1 ks cibule
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie

 

Príprava:

 

Ako prvé si na drobno nakrájame cibuľu. Na panvicu si dáme olivový olej a cibuľu opražíme do sklovita. Následne pridáme hovädzie mäso, ktoré sme si predtým taktiež nakrájali na malé kocky. Dobre premiešame, osolíme a okoreníme.

Po krátkom popražení mäsa pridáme vínko (nezabudnite zvyšok poliať hosťom a štrngnúť si :). Povaríme 10 minút a pridáme ryžu, nakrájané mulato chilli a nakrájané paradajky. Poriadne to premiešajte. Ako poslednú vec v tejto fáze zalejte hrniec vývarom tak, aby bola celá zmes ponorená.

Pri občasnom miešaní necháme povariť 10 minút. Potom pridáme na drobno nakrájanú hlivu ustricovú a opäť kúsok podlejeme vývarom.

Pokiaľ je už ryža mäkká a rizoto ma krémovejšiu konzistenciu, rizoto odstavíme od ohňa a pridáme nastrúhaný parmezán a šťavu z citróna. A hotovo!

Skutočne od prípravy až po jedenie neubehlo viac ako 45 minút. Čo sa týka chilli, zvolili sme mulato chilli od chillimarket.sk preto, lebo táto sušená chilli ma krásnu slivkovú arómu, ktorá skvelo dopĺňa hovädzie mäso.

Neostáva nám nič iné len vám priatelia popriať dobrú chuť!

DSC_0002-1024x680