Polpete z mletého mäsa v paradajkovej omáčke

Poplate-z-mletého-mäsa-800x600

Polpete sú vlastne mäsové guľky a v kombinácii s paradajkovou omáčkou vytvárajú doslova zážitok na tanieri. Samozrejme, že naše polpete dostalo aj kúsok chilli, konkrétne v tomto prípade sme do mäsových guličiek podrvili birds eye chilli od chillimarket.sk.

Pokiaľ by ste si túto mini papričku chceli vypestovať doma, prečítajte si niečo o nej tu: http://www.chillibrothers.sk/birds-eye-baby

Dosť bolo, ale rečí a poďme sa vrhnúť do našej kuchyne.

 

 

 

 

Potrebujeme:

  • 500 g mletého mäsa
  • 2 ks bieleho pečiva
  • 100 ml mlieka
  • 2 cibule
  • 4 struky cesnaku
  • 100 g parmezánu Gran Padano
  • 1 hrsť petržlenovej vnate
  • 4 vetvičky rozmarínu
  • 1/2 buľvového zeleru
  • 1 veľká mrkva
  • 10 ks baby birds eye chilli
  • 100 ml červeného suchého vína
  • 400 g lúpaných paradajok
  • 200 ml slepačieho vývaru
  • morská soľ
  • mleté čierne korenie
  • olej

 

Príprava polpete

Biele pečivo zbavíme kôrky, stredky pokrájame na kocky a zalejeme mliekom – necháme odstáť a nasiaknuť. Na drobno si nakrájame cibuľu a 2 struky cesnaku, ktoré následne vmiešame do mletého mäsa. Následne pridáme ešte na jemno nastrúhaný parmezán, rozdrvené baby birds eye chilli, petržlenovú vňať, soľ, štipku čierneho korenia a naše namočené a potom aj vyžmýkane stredky od mlieka. Celú masu dobre rozmiešame. Pripravíme si plech, na ktorý dáme papier na pečenie a ide sa tvarovať. Namočte si ruky do studenej vody a formujte zo zmesi menšie gulička, ktoré ukladajte na plech.

Guličky pokvapkáme olivovým olejom a dáme zapiecť na 220 °C 15 minút.

 

Príprava paradajkovej omáčky

V Prvom rade si na drobno nakrájame zeler, cibuľu a mrkvu. Nakrájanú zeleninu si orestujeme cca 5 minút. Pridáme na drobno nasekané 2 struky cesnaku a vetvičky z rozmarínu. Orestujeme do mäkka.

Otvoríme fľašku vínka a so 100 ml suchého podlejeme orestovanú zeleninu a doplníme poslednú ingredenciu – lúpané paradajky. Dôkladne premiešame a po 5 minútach zalejeme vývarom.

Dochutíme soľou a čiernym korením. Necháme variť 20  minút, až kým omáčka trocha nezhustne.

Šup pripraviť taniere, príbor, pekne dozdobiť. Ako príloha sa často používa len opražený chleba, my sme si však zapiekli bataty s cesnakom a musím povedať, že sa to k tomu náramne hodilo.

To bolo všetko, už len popriať si DOBRÚ CHUŤ!