Paradajková omáčka: Domáci základ pre pizzu, cestoviny aj omáčky

Krémová, aromatická a ľahko prispôsobiteľná — domáca paradajková omáčka je nepostrádateľným základom každej kuchyne. Pripravíme ju spolu krok za krokom a ukážeme, ako ju vďaka chilli z Chillimarket.sk povýšiť na gastronomický zážitok.

Prečo vlastná paradajková omáčka zmení vaše jedlá

Hotové omáčky často obsahujú veľa cukru, soli a konzervantov. Domáca verzia je naopak čerstvá, bez zbytočných prímesí a flexibilná – dochutiť ju môžete rôznymi chilli produktmi či bylinkami. Navyše ušetríte a podporíte autentickú, kvalitnú kuchyňu.


Ingrediencie (na cca 4 porcie)

  • 800 g kvalitných konzervovaných lúpaných paradajok

  • 1 cibuľa

  • 2–3 strúčiky cesnaku

  • 2 PL olivového oleja

  • štipka cukru

  • soľ, čierne korenie

  • bylinky: bazalka, oregano alebo tymian

  • chilli podľa preferencie – napr. Carolina Reaper pasta alebo Habanero flakes z Chillimarket.sk


Postup krok za krokom

  1. Základ: Na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista.

  2. Pridáme sekaný cesnak a orestujeme len chvíľu – pozor, aby nezhorčel.

  3. Pridáme paradajky, premiešame a privedieme do varu.

  4. Stíšime plameň, osolíme, okoreníme, primiešame cukor a bylinky.

  5. Varíme 15–20 minút, občas premiešame. Ak chcete hladšiu štruktúru, použite ponorný mixér.

  6. Do horúcej omáčky primiešame chilli – jemne alebo výrazne podľa preferencie.

  7. Necháme chvíľu "vyrásť" – chutí sa prepoja.


Ako využiť – jedlá na každý deň

  • Pizza – základ pred zapečením: teplotne stabilná, s výraznou chuťou

  • Cestoviny – tradičné aj s chilli twistom, perfektne sa hodí k cestovinám typu penne či farfalle

  • Dip/koreninová pasta – ako dip na chlieb, na Tortilly alebo ako základ iných omáčok (napr. na mäsové guľky)


Varianty & tipy Chillimarket

  • Extra chilli pridané: Carolina Reaper pasta dodá intenzívnu ostrosť

  • Jednoduchá pikantná paradajková pasta: do mixéra zmixujte omáčku s Habanero flakes

  • Bylinková rada: pridajte tymian či bazalku pre taliansky nádych


Chyby, ktoré sa oplatí nerobiť

  • Pridávajte soľ postupne – paradajky už sú dosť slané

  • Nevylievajte šťavu z konzerv – chuť nesmie vyschnúť

  • Priveľmi nezahusťujte – omáčka má byť konzistentná, ale ľahko tekutá


Rýchle doplnenie

Tip Vysvetlenie
Dochucovanie čili Postupne dolaďujte, až kým dosiahnete požadovanú úroveň pikantnosti.
Skladovanie Plnené do sterilizovaných pohárov vydrží 5–7 dní v chladničke.

Záver

Domáca paradajková omáčka je jednoduchý, výrazný a flexibilný základ. S našimi tipmi a produktmi z Chillimarket.sk ju posuniete na novú úroveň – jemne či poriadne pikantnú a pripravenú v okamihu. Skúste ju, ozvite sa s výsledkom a podeľte sa s nami na sociálnych sietiach!


Máte otázky alebo vlastné tipy? Napíšte nám do komentára – radi sa inšpirujeme!