Dnes sa opäť vrátime k zdravému jedlu, ba dokonca k zdravému koláču! Samozrejme takéto zdravé dobroty prenechávame našej Lenke. Francúzsky koláč „kiš“ pozostáva zo zdravej špaldovej múky a čerstvej zeleniny, ktorá celý recept formuje. Áno, Áno aj v tomto prípade Lenka neodolala a trocha ho okorenila kajenským chilli od chillimarket.sk. Výsledok je skvelý jarný koláčik, mierne pikantný a pokiaľ vám to nestačí, tak si ho dokoreňte vašou obľúbenou chilli omáčkou.
Čo potrebujeme:
Na cesto:
- 280 g hladkej špaldovej múky
 - 140 g masla
 - 8 lyžíc studenej vody
 - ¼ lyžičky soli
 
Na plnku:
- 1 ks sladkej smotany
 - 1 ks cibule
 - 3 ks vajíčok
 - Zelenina podľa sezóny, resp. podľa chuti, my sme zvolili:
 - ½ červenej, žltej aj zelenej papriky
 - 1 ks reďkovky
 - 1 ks mrkvy
 - Pár lístkov baby špenátu
 - 50 g syru
 - Soľ
 - Sušené celé alebo mleté chilli cayenské
 - Olivový olej
 
Príprava
- Suroviny na cesto zmiešame a cesto dáme na 30 minút do chladničky.
 - Potom cesto rozvaľkáme a vložíme do tortovej formy, kde vytvarujeme aj vyššie okraje asi tak cca 1,5 cm a dno popicháme vidličkou.
 - Formu s cestou ešte vložíme do chladničky.
 - Cibuľu nakrájame na drobno a dáme opiecť na olivovom oleji, neskôr pridáme na drobno nakrájanú zeleninu, všetko podusíme a osolíme. Vajíčka si zmiešame so smotanou, osolíme a pridáme chilli. Do vajíčkovej zmesi pridáme aj nastrúhaný syr.
 - Vajíčkovú zmes zmiešame s podusenou zeleninou a vylejeme na cesto.
 - Pečieme cca 40 minút na 180°C.
 
Najchutnejší je kým je teplý, vôňa chilli a zeleniny vás skrátka dostane. Vhodné skombinovať s vašou obľúbenou sladkokyslou chilli omáčkou.

