7 dôležitých klinických nálezov o pálivých chilli papričkách a Tvojom zdraví

Chile-Peppers-640x414

Ukazuje sa, že kapsaicín (zložka čili papričiek zodpovedná za samotnú pálivosť a známu štipľavú vôňu) má mnoho pozitívnych dopadov na zdravie a liečivých schopností. Kapsaicín sa už dlhodobo používa v mediciíne ako súčasť mastí, ktoré utlmujú bolesť. Dnes si povieme o 7 dôležitých zistení z klinických štúdií, ktoré sa zaoberali zdravotnými účinkami u tých, čo konzumujú pálivé chilli papričky.

... čítaj viac

Celková úmrtnosť

 

Nový výskum vedcov na University vo Vermonte (Larner College of Medicine) ukazuje na pokles celkovej úmrtnosti o 13 percent u tých, čo konzumujú pálivé chilli papričky, pričom pokles nastal hlavne u úmrtí na mozgovú príhodu a rôznych chorôb srdca. Výskumníci to pripisujú kapsaicínu a jeho pozitívnemu dopadu na hmotnosť človeka (anti-obezitné účinky) a antimikrobiálnymi vlastnosťami. Viac informácii sa dá nájsť priamo v štúdii s názvom "The Association of Hot Red Chili Pepper Consumption and Mortality: A Large Population-Based Cohort Study," ktorá bola zverejnená v roku 2017 v časopise PLOS ONE.

 

Obezita

Podľa štúdia publikovanej v časopise Journal of Proteome Research v roku 2010, má kapsaicín dobrý potenciál v boji proti obezite, nakoľko jeho pôsobením v tele dochádza k zmršťovaniu tukových tkanív, čím postupne dochádza k zníženiu príjmu kalórií a znižuje sa aj množstvo tukov nachdádzajúcich sa v krvi.
 
Nová štúdia z roku 2017 publikovaná v periodiku mBio, ktoré vydáva Americká mikrobiologická spoločnosť tiež poskytuje podporné dôkazy o vlastnostiach kapsaicínu a jeho pozitívnych účinkoch na chudnutie. Podľa štúdie je kapsaicín schopný v žalúdku človeka pozitívne ovplyvňovať mikroflóru, ktorá je následne schopná stráviť lepšie to čo konzumujeme. Lepšie trávenie má z dlhodobého hladiska pozitívny vplyv na chudnutie.

 

Poškodenie pečene

 

Podľa zistení predložených počas International Liver Congress v roku 2015 má konzumácia kapsaicínu schopnosť znížiť riziká vedúce k poškodeniu pečene. Kapsaicín má tiež schopnosť urýchliť regeneráciu zjazveného tkaniva pečene.

 

Rakovina hrubého čreva

 

Výskum ukazuje, že kapsaicín v čili paprikách môže spomalovať rast črevných nádorov. Podľa štúdie publikovanej v roku 2014 časopisom Journal of Clinical Investigation bolo preukázané, že kapsaicín účinne znižuje riziko vzniku kolorektálnych nádorov.
 

 

Rakovina prsníka

 

Nádory hrubého čreva nie sú jedinými u ktorých sa preukázalo, že kapsaicín dokáže spomalovať ich rast. Rovnaký efekt sa preukázal aj u nádorov prsníka u žien. Štúdia bola publikovaná v roku 2016 v žurnále Breast Cancer: Targets and Therapy.

 

Krvný tlak

 
Dlhodobá konzumácia chilli papričiek môže znížiť krvný tlak podľa článku "Activation of TRPV1 by Dietary Capsaicin Improves Endothelium-Dependent Vasorelaxation and Prevents Hypertension", ktorý bol publikovaný v časopise Cell Metabolism v roku 2010. Štúdia dokazuje, že kapsaicín má schopnosť uvoľniť cievy a tým pomáhať zmierniť hypertenziu.